Nu har jag tänkt till och har skrivit följande insändare som jag mejlat till Husis:
Bästa Hannu Olkinuora,
Tuva Korsströms Kommentar på HBLs kultursida i söndags (1/3) gjorde mig och många med mig djupt bekymrade, i synnerhet efter att ryktet spritt sig att den var tänkt som en ledare men sades ’inte motsvara tidningens linje’. Nu skulle vi naturligtvis alla gärna vilja veta vad tidningens/tidningsledningens linje är när det gäller kulturens framtid?
HBLs kulturbevakning har hittills hållit en utmärkt nivå men den tål ingen som helst försvagning. Det måste nödvändigt finnas sakkunskap ifråga om litteratur, musik, bildkonst, teater. Vad man ytterligare kunde önska sig är att kulturredaktionen också skulle ha en samlande kraft, en mer övergripande vision, en föreställning om vad kultur är och betyder, en vilja till levande debatt, ja, till en hel del av det som – för dyra fondpengar – getts i uppdrag åt tankesmedjan Magma. På den här punkten har HBL tyvärr länge brustit och man kan misstänka att det inte bara är nya sparkrav utan också en viss rutinmässighet som gör att vi nu kan befara att kultursidorna ska förvandlas till en mer allmänt hållen satsning på livsstilsfrågor. (Om man tar exempelvis Svenska Dagbladets livsstilssidor som förebild kan man ju få en hel del gratismaterial genom att låta läsarna skicka in frågor, kommentarer och berättelser.)
I egenskap av f.d. professor i nordisk litteratur är jag särskilt orolig för att HBL ska spara bort sina frilansmedarbetare. HBLs kultursida har hittills gjort en alldeles utomordentligt viktig insats som plantskola för unga lovande skribenter: själv hade jag nog aldrig blivit vare sig litteraturvetare eller författare om jag inte från och med 1960-talets slut blivit uppmuntrad av HBLs kulturredaktörer. HBL har ett alldeles grundläggande ansvar för att det finns människor som kan skriva svenska väl, gärna också elegant.
Låt oss inte bli dummare än vi behöver vara!
Jag ser fram emot svar.
MERETE MAZZARELLA